Temporomandibulaire disfunctie (Kaakpijn)

Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is het niet goed functioneren van het kauwstelsel. Bewegen met de kaak wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Het optreden van kaakgewrichtsgeluiden alleen duidt, in tegenstelling van wat men vroeger dacht, niet op een temporomandibulaire disfunctie. Op basis van klinisch onderzoek blijkt immers dat kaakgewrichtsgeluiden voorkomen bij 45% van de belgische bevolking, terwijl slechts 5% matige tot ernstige klachten ontwikkelt.

Wanneer er echter ernstige bewegingsbeperking en/of pijn optreedt bij bijvoorbeeld na een tandartsbezoek, bij bijten, kauwen, lachen, gapen, zoenen of praten, is er wel een duidelijke indicatie voor kinesitherapie.

Het kinesitherapeutisch onderzoek

De doelstelling van het kinesitherapeutisch onderzoek is om vast te stellen of er sprake is van TMD en of deze met kinesitherapie kan verholpen worden. Na de anamnese volgen intra- en extraorale inspectie, palpatie, passief- en actief bewegingsonderzoek en specifieke onderzoekstechnieken. 

Specifiek voor de TMD kan men drie groepen onderscheiden:

  • TMD met oorzaak in het gewricht: Hierbij ligt de oorzaak van de klachten in het kaakgewricht zelf, waarbij vaak een kraakbeenschijf (discus) geblokkeerd raakt en de patiënt zijn mond niet meer goed open krijgt, het gewricht ontsteekt of dat de kaak luxeert waardoor de patiënt zijn mond niet meer dicht krijgt. Dit kan eenvoudig met een repositietechniek verholpen worden.
  • TMD met oorzaak in de spieren: Hierbij ligt de oorzaak van de klachten in de spieren van de kaak. Een veel voorkomende groep van patiënten met spierpijn zijn mensen die regelmatig de tanden op elkaar klemmen en knarsen (bruxisme). Vaak heeft deze patiëntengroep ook andere klachten, zoals nekklachten, hoofdpijn en/of duizeligheid.
  • TMD met zowel een artrogene als myogene component: Combinatie van bovenstaande twee groepen.

TMD

Het doel van de therapie is het verhelpen van de pijn en het verstoord bewegingspatroon. De patiënt voorzien van een inzicht in TMD aan de hand van een duidelijke uitleg is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Voor een goede begeleiding kan een kinesitherapeutische behandeling verder bestaan uit: mobilisatietechnieken, massagetechnieken, stretchingstechnieken en relaxatietherapie indien nodig.

Zowel een arts als tandarts kan een behandeling voor kinesitherapie voorschrijven.

Klachten in het gewricht

Deze video toont klachten met betrekking tot de discus in het kaakgewricht.

Klachten in de spieren

Deze video toont klachten met betrekking tot de kaakspieren.

Operatie van de kaak

Deze animatie illustreert correctieve kaakchirurgie.

5 meest voorkomende klachten op een rij

Dit filmpje toont de meest 5 voorkomende kaakproblemen.