Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van kinesitherapie. In tegenstelling tot andere vormen van kinesitherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van behandelmethodes zoals hot packs, ultrason en elektrotherapie, maakt een manueel therapeut uitsluitend gebruik van zijn handen. Hij oefent druk uit op het spierweefsel en manipuleert gewrichten (‘kraken’) om zo pijnklachten te verminderen die veroorzaakt worden door spierspanning en het disfunctioneren van gewrichten.

Een manueel therapeut is voornamelijk geïnteresseerd in de oorzaak van de pijnklacht. Hij zal bijvoorbeeld kijken naar het functioneren van de onderrug en het bekken voor het behandelen van een overspannen bilspier in de plaats van de bilspier rechtstreeks te behandelen via oefentherapie. Hoewel oefentherapie nuttig kan zijn voor het herstellen van disfunctionele spieren, gebruikt de manueel therapeut dit uitsluitend als een aanvullende behandelmethode.

Hoe gaat de manueel therapeut te werk?

Een manueel therapeut start iedere behandeling met een vraaggesprek en een uitgebreid functieonderzoek. Aan de hand van dit functieonderzoek wordt nagegaan of bepaalde gewrichten normaal functioneren. Hiermee worden pijnlijke weefsels in kaart gebracht en wordt beoordeeld of deze met behulp van manuele therapie verholpen kunnen worden.

Dit functieonderzoek is dan ook een uitermate geschikte aanvulling op de diagnose van de arts.

Een behandeling duurt gemiddeld een half uur. Vaak start de therapeut met het losmaken van de verstijfde weefsels, waarna de verzwakte spieren versterkt worden aan de hand van een specifiek oefenprogramma of de verstijfde spieren ontspannen worden door middel van een spierontspannende nabehandeling.

Voor wie is manuele therapie geschikt?

Manuele therapie is geschikt voor alle patiënten met orthopedische klachten en klachten afkomstig van het bewegingsapparaat (dwz spieren, pezen, botten, gewrichten, ligamenten en perifere zenuwen). Ook patiënten met sport- en overbelastingsletsels kunnen terecht bij de manueel therapeut voor een effectieve behandeling van hun klachten. Hierbij ligt de nadruk op een goed begeleid oefenprogramma, waarvoor ook de manueel therapeut specifiek is opgeleid. 

Opleiding manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie die gevolgd kan worden na de 5-jarige basisopleiding Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen, via korte cursussen van private instanties of via een master na masteropleiding aan de universiteit.

Op universitair niveau wordt een onderscheid gemaakt tussen “Master in de manuele therapie” (een aanvullend jaar van 37 tot 40 studiepunten) en “Master of science in de manuele therapie” (een aanvullend jaar van 60 studiepunten).

Een universitair opgeleide manueel therapeut voldoet aan de internationale standaarden van het IFOMPT (International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists). Dit is een subgroep van het WCPT (World Confederation for Physical Therapy), de door WHO erkende wereldorganisatie voor kinesitherapeuten.

Joris Gulinck is erkend door de Belgische vereniging voor manuele therapie: Mathera